Základy 1.3 – Výběr brokera

Naváži na část z minulého článku, která se zabývala rizikem a zmiňovala důležitost výběru správného brokera. Je čas nalít si čistého vína a zjistit, jakým způsobem se vyhnout zbytečným pokusům vás obrat při investování o peníze.

Nejprve definice. Broker, česky makléř, je zprostředkovatel obchodování s cennými papíry (mj. akciemi a dluhopisy), který musí mít licenci, aby tuto činnost mohl vykonávat.

Broker v investování plní především dvě role. Tou první je, že zprostředkovává svým klientům přístup na burzu cenných papírů. Doba, kdy jste mohli přijít do burzovního paláce licitovat na nákup akcie je pryč, vše běží online. Broker vám pomocí svého software umožňuje prodávat a nakupovat cenné papíry. Z toho taky obvykle plyne fakt, že za zprostředkování nákupu a prodeje si účtuje poplatek. Pokud ne, tak vás broker holí někde jinde, ale z něčeho žít musí.

Druhou rolí brokera je, že na svůj účet, ale na vaše jméno, drží cenné papíry, které na burze nakoupíte. Aby se depozitáře cenných papírů (= ti kdo evidují kdo je akcionářem společností) nezbláznily, tak v případě drobných investorů evidují depozitáře akcie na brokerovo jméno. V evidenci akcionářů je tedy uveden broker, ne vy. Až samotný broker pak vede podřízenou evidenci, kde sleduje, komu patří akcie, které má zapsané v depozitáři on na svůj účet.

Z výše popsaných dvou činností brokera vyplývají zároveň asi všechny rizika i způsoby fungování brokerů a jejich marketingu. Pokusím se projít všechny aspekty toho, jak si brokera vybrat, ale snad i trochu lehčím tónem a méně akademicky.

Jak si brokera určitě nevybírat

Otočme to a řekněme si nejdřív jak určitě brokera nevybírat. Na internetu se totiž dá najít nespočet komediantů doporučujících brokera podle dvou věcí. První, že dostanete akcii zdarma a druhou, že má super aplikaci. Pokud Erik Investor ve videu s projevem člověka na tripu doporučuje brokera se sídlem v Bulharsku a na Kypru, kterého založili dva Bulhaři s ruským jménem (Trading212), tak to není kvůli tomu, že by mu leželo na srdci, aby vám životní úspory neodplavaly kanálem. A není to ani proto, že dostanete rádoby zdarma akcii při registraci. Pravým důvodem je, že on dostane provizi za každého člověka, kterého na platformu přitáhne.

Finanční zájem Erika Investora (a zdaleka nejen jeho, stejnou motivaci má skoro každý influencer) není stejný jako nic netušícího člověka, co se na jeho popud zaregistruje. Už jen proto, že když broker T212 shoří jako sirka, tak milý Erik bude mít ještě dost majetku jinde a tady se jen přiživuje na nic netušící veřejnosti. Podobných doporučení na brokery se na internetu válí nespočet, ale doporučení influencera s referal linkem v popisku pod videem by měl být ten poslední důvod.

Druhou věcí, kterou byste se určitě řídit neměli, je složitost aplikace. Na brokerovi budete spravovat svoje životní úspory, což budou časem řádově miliony korun. Pokud se nejste ani při takovýchto objemech ochotni naučit ovládat software, který k tomu dostanete k dispozici, pak je zjevně chyba v nastavení vašich hodnot. Auto by vás taky nenapadlo řídit ovladačem od x-boxu. Investování bude činnost na další desítky let, lenost není v tomto případě na místě a naučit se orientovat na libovolné platformě a naučit se ji by nemělo být překážkou u nikoho.

Poplatková struktura

Poplatky hrají při investování dost zásadní roli, což budu rozebírat ještě samostatně. Ale už z předchozího článku o složeném úročení je patrné, že i výnosy v řádech jednotek procent ročně dokáží v čase vygenerovat velmi vysoké zhodnocení. Z toho vyplývá, že i velmi jemné snížení výnosů způsobené vyššími poplatky bude finální sumu zásadně ovlivňovat. Cílem investora by tím pádem mělo být poplatky minimalizovat. S jedním velkým ale.

Každá služba má svého uživatele, který za službu platí. A pokud za službu neplatíte, tak nejste uživatelé, ale produkt. Velmi dobrou ukázkou je facebook, který je sice zdarma a tváří se, že lidé s profilem na něm jsou jeho uživateli. Ale ve finále jsou uživateli facebooku firmy, které přes něj cílí reklamu a nebo shánějí data. Lidé s profilem na sociální síti tím pádem nejsou ničím jiným, než produktem, který facebook prodává. Ten samý princip může platit i u brokera.

Poskytnutí přístupu na burzu a správa softwaru stojí peníze. Pokud je neplatí klienti přes poplatky, pak je platí někdo jiný. Tím někým jiným jsou u brokerů s obchodováním zdarma velcí účastníci trhu, kteří si od brokera kupují informace a na jejich základě pak obchodují proti klientům, kteří mají u brokera účet. Právě prodej informací a často i samotných pokynů (tzv. order flow), je u beznákladových brokerů hlavním byznysem brokera a každý uživatel by se mel takovému brokerovi vyhnout pokud si to může finančně dovolit. Pro některé lidi sice konflikt zájmu mezi brokerem a jeho klienty nemusí být problémem, protože obchodují ve velmi nízkých částkách, ale morální hazard, který vstupuje do hry, zůstává. Pokud nejste klientem brokera a neplynou mu z vás žádné peníze, tak jak si pak můžete být jisti, že broker bude hájit vaše zájmy v situacích, které pro vás budou skutečně důležité? A že nastávají takové momenty, kdy potřebujete, aby broker stál za svými klienty, dokládají i poslední roky – vyřazení různých firem a fondů z obchodování na burze, přístup k sankčním listům a burzám na východě po vypuknutí války na Ukrajině, přerušení obchodování během pozastavení burz v covidu atd.

Praktický postup výběru brokera

Osobně využívám brokery dva. A ukážu prakticky na příkladu mého hlavního brokera, kterým je Interactive Brokers (dále také jako IBKR), co je dobré nejprve před registrací o brokerovi zjistit. Jakého brokera si vyberete vy je pak na vás. Nabídka brokerů se v průběhu let dost mění, udělejte si domácí úkol samy a vyberte si to, co vám bude napříč brokery nejvíce vyhovovat.

Nejprve musíte zjistit o jakou společnost se jedná. Podvodníci se často prozradí už při tomto kroku. Na webu interactivebrokers.com se v sekci About Us dá dozvědět následující – Interactive Brokers Group Inc. je společnost registrovaná v USA, založená v roce 1977 a dnes kotovaná a obchodovaná na akciové burze Nasdaq v USA. Fakt, že je broker obchodovaný jako veřejná akciová společnost je obrovské plus, podléhá totiž regulaci a tím pádem můžete na internetu dohledat jeho účetní závěrky a zprávy akcionářům. Její fungování i finanční stabilita je tím pádem snadno ověřitelná. Brokeři, kteří nejsou veřejně obchodovanými společnostmi často nemají dostupné výkazy a nedozvíte se z nich, jestli nejsou ve ztrátě, nemají neadekvátní dluhy nebo nemají nějaký jiný problém.

IBKR má 2900 zaměstnanců a pobočky po celém světě, podléhá dohledovým orgánům nejen v USA, ale také Velké Británii, Kanadě, Švýcarsku, Irsku, Hong Kongu a jinde. To je další plus. Broker, který nemá své sídlo v nějaké rozumné destinaci je nedůvěryhodný. Vymahatelnost práva na kokosových ostrovech je nulová a pokud by broker peníze zpronevěřil, tak nedostanete nic. Pozor i na to, že není důležitá jen dceřinná firma která bude poskytovat služby vám, ale celá struktura holdingové firmy. Pokud je broker registrovaný někde v EU, ale mateřská společnost sídlí někde v daňovém ráji bez dohledu, je to opět špatně.

Velikost brokera je také dobré hledisko. IBKR spravuje účty pro více než 2 miliony klientů a spravuje finanční aktiva (akcie a dluhopisy) v celkové hodnotě skoro 13 mld USD. Nejedná se o drobného brokera, toto je opět plus. Co se týče bezpečnosti, jedná se u IBKR o kombinaci toho nejlepšího, co je v podstatě možné najít, broker se vyrovná svoji velikostí větším bankám.

To co zjistitelné na webu IBKR není, je informace pod jakou pobočkou skončí klient, který má svoji daňovou rezidenturu v ČR. Musíte se zeptat někoho, kdo u brokera obchoduje, nebo hledat mimo web brokera, případně se to dozvíte při registraci nebo na infolince. Klienti z ČR spravuje pobočka IBKR v Irsku. Jako občané EU a neprofesionální klienti smíte být obsluhování pouze brokerem, s registrací v EU, proto irská pobočka. Kromě Irska má IBKR dceřinnou společnost v Maďarsku, kam dříve české klienty registroval. Po celkem velkém tlaku od českých klientů, kteří nechtěli být registrováni v Maďarsku z politických důvodů (které velmi dobře chápu), registruje IBKR české klienty na západě. Zatímco Irsko je velmi bezpečná destinace, v Maďarsku je oprávněné mít pochyby o tom, že se jednoho dne Orbán nevzbudí a peníze neznárodní nebo nějak jinak kapitál na území Maďarska nezprzní.

Další důležitou informací je, co vám broker umožňuje obchodovat. IBKR má přístup na hlavní akciové burzy (mimo jiné USA, Kanada, skoro celá Evropa, Hong-Kong, Japonsko a Austrálie). Obchodovat můžete mimojiné ETF fondy, akcie, deriváty a přímo i dluhopisy. Pro běžného klienta se jedná o výběr více než dostatečný. Kromě toho budete potřebovat využívat u brokera i cizí měny. U IBKR můžete vést učty ve více měnách včetně korun, eur a dolarů.

Dál se dostáváme k poplatkové struktuře – jednak poplatky za vedení účtu a následně za obchodování. Interactive Brokers vám v plánu IBKR Pro (plán Lite není dostupný mimo USA) nabízí vedení účtu zdarma. Skvěle, nepenalizuje totiž klienty, kteří moc neobchodují a jen pravidelně investují jednou za měsíc převedené úspory. Poplatky za obchodování jsou na úrovni 35 centů za obchod v USA, mezi 1 až 2 eury za obchod v EU. To není málo, ale narozdíl od obchodování akcií přes české komerční banky se jedná o výrazně nižší částky (40,- vs 200,- korun je dost poznat). Převody mezi měnami stojí 2 dolary. Výhodou je, že narozdíl od směnáren a bank, které si berou provize za obchod, vám IBKR dá kurz z burzy. Pokud je např. kurz koruny vůči euru dle ČNB 24,00 tak euro u IBKR nakoupíte za 24,01 a prodáte za 23,99. U většiny směnáren a bank byste platili 25 a dostali 23, a to v tom lepším případě. Poplatky tím pádem jsou natolik vysoké, aby IBKR z nich mohl v klidu fungovat. A naopak vy se ale museli zamýšlet s jak velkou sumou a jak často má smysl obchodovat, aby poplatky nesežraly zbytečně moc peněz. Zároveň poplatky ale nejsou tak vysoké, aby vám citelně brzdily výnos pokud neobchodujete minimálně s několika tisíci dolary na jeden obchod.

Dalším kritériem je prostředí z jakého budete mít na burzu přístup. IBKR nabízí kvalitní webové rozhraní, kdy se k účtu dostanete z prohlížeče. Dále mobilní appku která stojí v podstatě za prd, a software platformu pro obchodníky, která běžné klienty nemusí moc zajímat. Webové rozhraní funguje dobře, je zabezpečené dvoufaktorovým ověřením a nabízí vysoké množství informací o finančních instrumentech, které obchodujete. Broker je také schopen produkovat použitelné výkazy, které budete potřebovat pro daňová přiznání a umožňuje u některých trhů optimalizaci zdanění dividend.

Daně jsou nejspíš posledním kritériem, které je dobré promyslet. Problematika zdanění by vydala na samostatný článek, pro začátek je ale dobré vědět dvě věci. Pokud chcete obchodovat americké akcie, tak bez toho, že s vámi broker podepíše formulář W8-BEN budete dostávat dividendy zdaněné srážkovou daní 30%. S podepsaným formulářem je daň pouze 15%. Logicky se tedy v případě, že chcete koupit americké akcie, vyhněte brokerovi, který vám tento formulář neumožní podepsat. Druhou informaci, kterou vám dnes k problematice daní dám je, že pokud máte zájem o akcie českých firem, tak je žádoucí kupovat je u brokera se sídlem v Česku. Srážková daň u českých firem je 15%, pokud by ale dividenda šla k brokerovi za hranice, tak budete prakticky vždy zdaněni 35%.

Závěrečné shrnutí

Než si brokera vyberete, bude vás to stát čas a vzhledem k tomu jak důležitý krok to je, doporučuji potřebný čas do výběru investovat. Vlak vám totiž neujede.

Při výběru brokera přemýšlejte podobně, jako při výběru člověka, kterému svěříte veškeré svoje životní úspory. Pojistky, hezká ksicht ani bonusy zdarma vám nepomůžou, pokud se z brokera vyklube podvodník a nebo finanční hazardér.

Proto vybírejte jen brokery s rozumně dlouhou historií, prověřené časem. Se sídlem v zemích s regulovaným finančním trhem a dohledovými orgány a s dobrou vymahatelností práva. Pokud chcete být klientem a ne produktem, smiřte se s tím, že vás to bude stát i nějaké peníze po cestě. Přesto je rozumné držet poplatky na uzdě a optimalizovat daně. A nezapomeňte, že není nutné mít brokera jen jednoho. Ne každý broker je vhodný na všechno a nic vám nebrání jich mít více, pokud to bude užitečné a výhodné pro vás.

Poznámka pod čarou

Používám brokery InteractiveBrokers a Fio Banku. Text není sponzorovaný ani jedním z nich. Na Interactive Brokers existuje referal program, jehož podmínky jsou zde https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=45764 Na Fio Banku referal program není. Pokud se rozhodnete pro IBKR a máte o referral zájem, tak si najděte link někoho jiného na internetu. Pokud byste mě chtěli podpořit a hodláte začít s investicí přes 10 tis. USD, pošlete mi zprávu a pošlu vám svůj (u menších částek je to jedno, nic z referralu mít nebudu a můžete využít libovolný link co najdete 🙂 ).

Jedna odpověď na “Základy 1.3 – Výběr brokera”

Napsat komentář